“Een voedselactie voor jonge kinderen in Masiphumelele? Die kinderen zien er toch prima uit…. Ze zijn helemaal niet mager.”

Ondervoeding bij jonge kinderen leidt niet meteen tot vermagering. Eerst stopt de groei, de ontwikkeling van de hersenen en van spieren. Alle energie gaat naar de organen die essentieel zijn voor overleving.

Omdat veel gezinnen in Masiphumelele onder de armoedegrens leven was gezond voedsel al een bestaand probleem. De Covid-lockdown heeft het aantal gezinnen onder de armoedegrens vergroot. De werkloosheid in Zuid-Afrika is enorm toegenomen. Dit probleem herstelt zich maar moeizaam.

Op de kinderdagverblijven zagen we bij de kinderen gebrek aan energie, aandachtsproblemen, cognitieve problemen, grotere vatbaarheid voor ziekten en gedrags- en emotionele problemen. Kinderen wilden niet meer naar school, maakten ruzie over voedsel dat sommige kinderen nog wel meebrachten of voelden zich erg verdrietig.

Als antwoord is er een voedselprogramma opgezet. Op de kinderdagverblijven krijgen de kinderen 2 warme maaltijden met vier verschillende groenten erin en fruit als een gezond tussendoortje. De kinderen van het Stay&Play programma krijgen een fruitsnack aangeboden. Op Chasmay Educare floreert intussen een moestuin die voor een deel voorziet in de benodigde groenten.

We werken hard aan de verbetering van het aanbod in opvang en voorschoolse educatie om kinderen de kans te bieden op een goede toekomst.. Dat kan echter alleen werken als ze ook fysiek in staat zijn er voldoende van de profiteren.

“Gezonde voeding is de brandstof om te kunnen leren”.

Met deze actie willen wij op Giving Tuesday 2021 geld inzamelen om 1 klas en 300 kinderen gedurende 1 jaar van gezond voedsel te kunnen voorzien. Daarvoor is €2600 nodig. De ondersteuning van de moestuin is bij dit bedrag inbegrepen.

Elke bijdrage, hoe klein ook telt: doneer hier

€9: 1 kind krijgt twee warme maaltijden en een fruitsnack gedurende 1 maand

€4,50: 3 kinderen die het Stay & Play programma krijgen gedurende hun deelname van 10 weken een gezonde fruitsnack

€1,50: 1 kind van Stay& Play krijgt gedurende zijn/haar deelname van 10 weken een gezonde fruitsnack.

“Sinds ik mijn werk kwijt ben, weet ik niet meer hoe ik het voor elkaar moet krijgen om mijn kind een gezond lunchpakket mee te geven naar school. Mijn kind huilde als het naar school moest. Ze kon de aanblik van voedsel van andere kinderen niet mee aan. Het voedingsprogramma op school heeft mijn kind gered. Ze is nu gezond en doet het zoveel beter op school. Ik ben zo dankbaar”.    Een ouder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *